Irlandia to kraj w przeważającej części rolniczy, sztuka kulinarna opiera się na niewyszukanej kuchni wiejskiej. Mimo, iż kuchnia irlandzka uległa wpływom kuchni francuskiej i amerykańskiej, to nawyki pozostały te same.
Na śniadanie podaje się porcję tradycyjnej owsianki lub smażony bekon, kiełbaski, jajka, placki ziemniaczane i kaszankę. Wszędzie, poza dużymi miastami, lunch stanowi główny posiłek dnia i zwykle składa się z trzech dań. Kolacja jest dość lekka, podaje się przeważnie wędliny.
Irlandzkie przysmaki
Jak na wyspiarzy przystało, Irlandczycy korzystają z darów morza, rzek i jezior.
Do miejscowych przysmaków należą makrela, łosoś, sola. Krewetki z Morza irlandzkiego cieszą się sławą na całym świecie. Ostrygi (bardzo drogie) również znajdują się na rynku i w przepisach mimo iż nie pojawiały się kiedyś na stołach.
Mało osób wie, iż w Irlandii produkuje się ser cheddar, na farmach położonych w centrum kraju.
Tradycyjne potrawy
W kuchni irlandzkiej królują ziemniaki, przywiezione z Ameryki pod koniec XVI wieku, obecnie ziemniaki spożywa się niemal przy każdym posiłku. Irlandczycy gotują je tradycyjnie „w mundurkach”. Do popularnych potraw należą boxty (placki) oraz colcannon tłuczone ziemniaki z posiekanymi porami i jarmużem lub kapustą. Obie te potrawy przygotowuje się z okazji święta Halloween.
Tradycyjne potrawy występują w różnych odmianach w zależności od regionu. Składniki na irlandzki gulasz Irish Stew są różne w zależności od regionu jest to mięso baranie lub jagnięce. Kwestia czy należy dodać marchew czy nie budzi gorące dyskusje!